Stock and Flow – the master metaphor for todays media

 

Ik studeerde economie op universitair niveau, en sindsdien ben ik dankbaar dat concepten zoals: variabele kost, marginale kost en opportuniteit-kost er bij mij zijn ingestampt. Ik denk bijna constant aan deze termen, zelfs in mijn dagelijks leven. Soms vraag ik me zelfs af wat de marginale kost kan zijn van de boterham die ik op dit moment aan het smeren ben…

Maar het gene dat me het meest fascineerde was het concept van stock and flow.

Weet u wat dit is? Het is eigenlijk heel simpel en het zal ongetwijfeld een a-ha erlebnis bij u teweegbrengen. Er zijn 2 soorten hoeveelheden in deze wereld. ‘Stock’ is een statische waarde: zoals geld op de bank of zoals bomen in het bos. ‘Flow’ is een verhouding die een verandering aanduidt, zoals: 15 euro per uur of 3000 tandenstokers per dag. Gemakkelijk. Veel te gemakkelijk.

Maar eigenlijk denk ik dat stock and flow de beste metafoor is voor media op de dag van vandaag. Dit is wat ik bedoel:

  • Flow is het voeden. Dit zijn de posts en de tweets die we dagelijks versturen via de social media. Het is de stroom van dagelijks updates die mensen eraan helpen denken dat jij bestaat.
  • Stock zijn de blijvende zaken. Het is de content die je creëert en die binnen twee of drie jaar nog even interessant zal zijn als op de dag van vandaag. Dit is wat mensen ontdekken wanneer ze op het internet zoeken. Het is iets dat zich langzaam maar zeker zal verspreiden, iets dat fans opbouwt op lange termijn.

Ik voel dat flow toeneemt dezer dagen door verschillende redenen. Maar we verwaarlozen de ‘stock’ op ons eigen risico. Ik bedoel dit zowel in termen van fysieke gezondheid, als de gezondheid van onze ziel. Flow is als een soort van loopband, en je kan niet al je tijd spenderen door te lopen op een loopband. Oke, je kan dit wel. Maar op een dag zal je ervan af gaan en rondkijken en denken van: oh man, hier is niks te zien.

Je zal me ook niet horen zeggen dat je de flow moet negeren, nee! Dit zijn geen tijden waar je je in een hol moet verstoppen en geïsoleerd moet werken om dan na jaren tevoorschijn te komen met een perfect gepolijst werk. Iedereen zal denken: huh? Wie ben jij? En zelfs als ze dit niet denken – zelfs als je prachtig gesneden marmeren standbeeld van Boba Fett het gespreksonderwerp is van Tumblrs voor 2 dagen – als je geen flow hebt om nieuwe fans te laten doorstromen, dan lijdt je een enorme (hier is het!) opportuniteits-kost. Je zal al deze mensen terug moeten vinden de volgende keer als je nog eens uit je grot komt.

Nu wil ik dat je even de tijd neemt om aan ‘stock’ te denken. Ik denk dat we allemaal heel goed zijn in de ‘flow’. Maar flow is vluchtig. Stock blijft rondhangen. Stock is kapitaal. Stock zijn de proteïnen.

De magische truc in 2016 is om ze beide samen te brengen. Om de bal te laten botsen met de flow – maar tegelijkertijd de communicatielokalen openhouden – terwijl je werkt aan goede content in de achtergrond. Je mag geen van beide opofferen. Dit is de hybrid strategy.

Ik was net de afwas aan het doen en ik was aan het denken over stock and flow, maar ik vroeg me af: wacht nu eens even, er zijn zoveel super succesvolle artiesten en mediamensen op de dag van vandaag die niet echt denken aan de flow. Toch? Zoals Steven Spielberg bijvoorbeeld. Kom op, laat ons eerlijk zijn, hij is alleen maar stock. En hij lijkt hier nog goed in te zijn ook.

Maar ik denk dat het geheim is dat iemand anders de flow doet voor hem. Wat zijn PR en advertising? Juist ja, flow waarvoor betaald wordt. Gerichte berichten die op de juiste tijdstippen de wereld worden ingestuurd. Moest je Steven Spielberg alleen zetten, zonder mensen rond hem – alleen in de wereld – dan denk ik dat we niet hetzelfde resultaat zouden zien. Hij heeft een zeer sterke stock: uniek, meeslepend… Maar hoe vertelt hij de mensen dit?

Dus als jij in de positie zit waarin iemand anders met jou flow omgaat; fantastisch! Maar dat is voor de meeste onder ons nooit het geval en zal nooit het geval zijn. Het is nu aan jezelf om je eigen plan hiervoor te hebben.

Ik weet dat dit geen groot inzicht is, ik weet het. Maar ik wou gewoon deze gedachte delen die al in mijn hoofd zit sinds mijn eerste les micro-economie. Op de dag van vandaag, wanneer ik met mijn handen op mijn toetsenbord kom, vraag ik mezelf constant af: is dit stock? Is dit flow? Of zou dit toch een mix kunnen zijn? Moest u nu ook zo denken na het lezen van dit artikel, sorry daarvoor.