Buyer Persona: Kristalliseer jouw doelgroep en bouw een gerichte communicatie op

 

Door het gebruik van het internet en nieuwe marketingstrategieën wordt het steeds belangrijker om je klant duidelijker te definiëren. Dit is noodzakelijk om de noden van de klant te achterhalen en om je in te leven in de gedachten van de klanten. Dit heeft Tony Zambito op weg geholpen met zijn idee: een Buyer Persona.

Voor degene die kicken op cijfers: marketing ondersteunt door Buyer Persona’s levert gemiddeld een 124% hoger rendement op. Wanneer je weet dat een Buyer Persona creëren helemaal niet moeilijk is en je simpel je gezond verstand nodig hebt, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden bij een marketingcampagne.

Een Buyer Persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper op basis van gedrag en doelen. Buyer Persona’s helpen marketeers om hun klanten beter te begrijpen vanuit menselijk emoties en handelingen.

De oorspronkelijke definitie van Tony Zambito, bedenker van de Buyer Persona, is:

” Buyer Persona’s are research-based archetypal (modeled) representations of:

 • who buyers are,
 • what they are trying to accomplish,
 • what goals drive their behavior,
 • how they think,
 • how they buy,
 • why they make buying decisions. “

 

Hoe karakters creëren voor jouw Buying Persona’s?

 

Zoals eerder gezegd is het creëren van een Buying Persona niet moeilijk en zeker niet zo tijdrovend als je eerst zou denken.  Volgende stappenplan zet je alvast op de goed weg!

 1. Je kan informatie gebruiken die je uit jezelf weet. Je kan Google Analytics gebruiken, maar je kan ook interviews of surveys afnemen van mensen die je product of dienst kopen om aan informatie geraken.
 2. Om een goed Persona te maken is het belangrijk om antwoord te bieden op de volgende vragen:
 • Wie zijn ze? (demografie, ouderdom, man/vrouw, waar leven ze,…)
 • Waar en hoe spenderen ze hun tijd? (zowel op werk als in hun vrije tijd)
 • Wat zijn hun doelen?

De antwoorden op deze vragen kan je helpen om een eerste Buying Persona te maken. Beperk je zeker niet tot 1 Buying Persona, maar overdrijf er ook niet in. Vind een goede balans tussen je doelgroep en je Buying Persona’s. Wij raden aan om tussen de 3 en de 5 karakters te creëren met elk totaal verschillende achtergronden. Op deze manier kan je variëteit in je marketingcampagne brengen en focus je je niet te hard op 1 aspect.

Voorbeeld Buyer Persona

 

Hierboven zie je een voorbeeld van Buyer Persona van een bedrijf dat zich richt op senioren die zelf in de assistentiewoning willen trekken en nog getrouwd/samenwonend zijn. Vergroot de afbeelding door erop te klikken.

Stuur je Buying Persona’s op buyer’s journey

Nu dat je een duidelijk beeld hebt van de verschillende karakters, kan je accuraat voorspellen wat hen motiveert en wat hen drijft in verschillende situaties. Een buyer journey is het aankooptraject waar een een klant doorgaat voor hij je product gaat kopen, dit omvat 3 belangrijke stadia.

 

Koperstraject

Bron: Hubspot

 1. Awareness stage (klant weet dat hij een probleem heeft, maar hij weet niet hoe hij dit moet   oplossen)
 2. Consideration stage (klant zoekt naar oplossingen en producten dat hen zal geven wat ze willen)
 3. Decision stage (klant heeft beslist wat hij wil, maar hij heeft nog niet beslist waar hij het vandaan zal halen)

 

Nu is het de bedoeling dat je jouw Buyer Persona’s denkbeeldig op deze reis stuurt en op deze manier weet je duidelijker wie de mensen zijn die jouw product of dienst gaan kopen en hoe je hier kan op inspelen. Dit gaat je helpen met jouw sociale media communicatie zodat je de juiste content bezorgt aan de juiste Buying Persona op de juiste fase in zijn aankooptraject.